Na svećarskoj sjednici Upravnog odbora Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće održanoj 22. prosinca 2014. godine urućena su priznanja zaslužnim pojedincima, udrugama i institucijama koji su u tekućoj godini ili kroz duže vremensko razdoblje doprinijeli ugledu Zajednice tehničke kulture.

Priznanja su dodjeljena na osnovi Pravilnika o priznanjima Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće, a predlagatelji su bili pojedinci, udruge tehničke kulture i sam UO ZTK Valpovo-Belišće. Priznanja je dodijelio predsjednik ZTK Valpovo-Belišće Goran Kurtović, a u ime nagrađenih zahvalila je gospođa Ana Vazdar.

 

PRIZNANJA – NAGRADA 2014.

Povjerenstvo za dodjelu priznanja Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće u sastavu: Dragan Milec, Goran Kurtović i Dragan Francuz sastala se 15. prosinca 2014. godine.

Razmotreni su svi prijedlozi koji su dostavljeni na raspis za dodjelu priznanja. Povjerenstvo na osnovi Pravilnika o priznanjima Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće predlažilo Izvršnom odboru ZTK Valpovo-Belišće donošenje odluke o dodijeli priznanja za 2014. godinu, a što je UO potvrdio na sjednici 22. prosinca, kako slijedi:

 

1.       POVELJA Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće (dodjeljuje se 1-2, za dugogodišnji rad)

2.       PLAKETA Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće (dodjeljuje se do 10, za rad u tekućoj godini)

3.       DIPLOMA Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće (dodjeljuje za rezultate u natjecanjima i aktivnostima)

 

Priznanja Zajednice se dodjeljuju za:

-        značajna postignuća u organiziranju i provođenju inventivnog rada i drugim područjima tehničkog stvaralaštva,

-        osobite rezultate ostvarene u tehničko-kulturnim, tehničko-sportskim i drugim tehničkim aktivnostima,

-        naročite uspjehe u stručnom i pedagoškom radu u tehničkom odgoju i obrazovanju djece i mladeži,

-        izvanredne rezultate u širenju znanstvenih i tehničkih dostignuća putem popularizacije znanosti i tehnike, osposobljavanja građana za njihovu primjenu i drugih oblika širenja tehničke kulture među stanovništvom,

-        izuzetni doprinos organiziranju i unapređenju djelovanja Zajednice i u nju udruženih udruga tehničke kulture kao i za uspješno organiziranje i provođenje aktivnosti u njihovim okvirima,

-        naročito zalaganje i djelovanje kojim se značajno pridonosi uspješnom ostvarivanju istaknutih rezultata.


 

Diploma ZTK Valpovo-Belišće

Diplome Zajednice se dodjeljuju pojedincima i organizacijama za rezultate ostvarene na smotrama, natjecanjima i drugim oblicima tehničkih aktivnosti natjecateljskog karaktera u prethodnoj godini.

Rb

Dobitnik

Aktivnost

Predlagatelj

Prijedlog

1.        

MATKO FLORIJANČIĆ

„Modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina“

ZTKVB

DIPLOMA

2.        

ANTONIO BRLEKOVIĆ

„Modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina“

ZTKVB

DIPLOMA

3.        

IVAN ILIĆ

„Modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina“

ZTKVB

DIPLOMA

4.        

DANIJEL JOVINAC

„Fotografija“

ZTKVB

DIPLOMA

5.        

SONJA BLAŽEVIĆ

„Fotografija“

ZTKVB

DIPLOMA

6.        

DORA BEREČIĆ

„Fotografija“

ZTKVB

DIPLOMA

7.        

PETAR ČVAGIĆ

„Fotografija“

ZTKVB

DIPLOMA

8.      

Alen Arambašić

„Modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina“

ZTKVB

DIPLOMA

9.      

MARIJA MILOŠEVIĆ

„Fotografija“

ZTKVB

DIPLOMA

10.    

KATARINA CUKOR

„Fotografija“

ZTKVB

DIPLOMA

 

Plaketa ZTK Valpovo-Belišće

Plaketa Zajednice dodjeljuje se pojedincima, pravnim osobama i drugim organizacijskim oblicima za izuzetne rezultate ostvarene u prethodnoj godini.

Rb

Predloženik

Opaska

Predlagatelj

1.      

BOJAN RADULOVIĆ

Bojan Radulović, stručni prvostupnik, inženjer elektrotehničke struke, jedan je od mlađih, novih članova našeg društva energetičara. Aktivno sudjeluje u organizaciji i provođenju stručnih predavanja društva te pisanju i prijavi projekata društva energetičara na natječaj za financiranje iz EU fondova.

Dokazao se u proteklom razdoblju izuzetno sposobnim i vjernim članom, te ujedno i osobom koja će u budućnosti biti jedan od nositelja razvitka i unapređenja Društva energetičara.

DE

2.      

ĐURO ŠOVAGOVIĆ

Đuro Šovagović dugogodišnji je član Društva energetičara Belišće, kao istaknuti član upravnog odbora aktivno sudjeluje u radu i provođenju svih aktivnosti društva.

Radi na poslovima održavanja elektroničkih, mjernih i regulacijski uređaja za automatsko vođenje i

upravljanje postrojenjem za proizvodnju i distribuciju toplinske i električne energije Energetike u tvrtki Duropack Belišće d.o.o.

Zaslužan je za ostvarenje rezultata društva u tehničko-sporstkim i drugim aktivnostim, te nastavku rada i djelovanja društva energetičara.

DE

3.      

DENIS VIDA

Denisu i Filipu plaketa se dodjeljuje zbog objave prvog znanstvenog rada u profesionalnom časopisu Earth, Moon and Planets, te mnogobrojnim radovima u časopisu WGN. Dobitnici su također kroz 2014. godinu sudjelovali u istraživanju na području meteorske znanosti i ostvarili značajne rezultate u vidu otkrića 111 do sada nepoznatih meteorskih potoka, što čini jednu petinu svih poznatih potoka uopće.

Denis je ujedno i voditelj radionice robotike pri CTK.

ASTRO

4.      

FILIP NOVOSELNIK

ASTRO

5.      

MILOMIR JOVINAC

Milomir je član FK Valpovo u kome svojim znanjem i aktivnostima doprinosi kvalitetnom radu udruge. U 2014. godini je sudjelovao u svim radionicama FKV kao jedan od organizatora i sudionika. Njegove sposobnosti koristila je ZTKVB i FKV, i ne samo ove godine.

FOTO

6.      

IVICA MIHALJEVIĆ

Za Ivicu Mihaljevića – Mihu može se reći da je prava osoba kada je potrebna pomoć vezana za računalni hardwer i softver.

Više od deset godina Ivica pomaže u održavanju svih računalnih strojeva u Domu tehnike. Za nesmetan rad računala, pisači, scaneri, LCD-i, mreža, koji moraju uvijek raditi ili biti popravljeni u što kraćem roku, Miha je svojom stručnoću i znanjem to odrađivao istom brzinom kojom kao član FKV brzo fotografira.   

FOTO

7.      

ANTUN PEJAK

Antun Pejak je počeo dolaziti u CTK kao osnovnoškolac. Zanimalo ga je sve, ali najviše elektronika i robotika. Znanja koja je stekao u radionicama Doma tehnike i fakultetu nesebično prenosi na polaznike radionice elektronike-robotike u 2014. godini.

ZTKVB

8.      

GRADSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA VALPOVO

GKIČ Valpovo i GKIČ Belišće već dugi niz godina zajedno sa ZTKVB i FKV organizira različita događanja u svojim prostorima: od radionica za sve uzraste do postavljanja izložbi fotografija. Prije svega, treba istaći, da dugogodišnju suradnju moramo zahvaliti prije svega zaposlenicima u GKIČ: Ani, Vlasti i Jasni.

Ove godine organizirali smo zajedno:

·         22. travnja 2014. Radionica kišobrani u Belišću

·         20. lipnja 2014. Moja prva izložena fotografija

·         27. srpnja 2014.  Izložba 100 godina od 1.WW

·         26. rujna 2014. Kišobrani maštom oslikani

·         7. studenoga 2014. Tragom Gutmannovih pruga

·         5. prosinca 2014. Minijature BM

·         10. prosinca 2014. Gobelov let iznad Belišća

ZTKVB

9.      

GRADSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA BELIŠĆE

10.    

MIROSLAV VARŽIĆ

Reči Miroslav Varžić – Baća ili Šokačka kuća, Vatre na konjari, Šokačko srce i Pokladno jahanje gotovo je isto. Godinama nam Miroslav organizira različite radionice vezane za kulturnu i prirodnu baštinu našeg kraja, u koji je neizmjerno zaljubljen.  Na tim radionicama je prošlo na stotine djece, mladih i odraslih članova ZTKVB, FKV i naših prijatelja iz BM, Osijeka, Baranje… Fotografije sa tih radionica osvajale su domaća i strana priznanja, ali još više, mladi su upoznali našu baštinu.

ZTKVB

Povelja ZTK Valpovo-Belišće

Povelja Zajednice dodjeljuje se istaknutim pojedincima koji su svojim stručnim i društvenim djelovanjem u dužem vremenskom razdoblju, dali izuzetan doprinos razvitku tehničke kulture, djelatnosti udruga tehničke kulture odnosno unapređenju djelovanja Zajednice i time značajno pridonijeli promicanju njenog položaja i ugleda.

Rb

Dobitnik

Opis

Predlagatelj

Prijedlog

1.      

DUBRAVKA NOVAK

 

Radio klub Belišće

povelja

 

Dubravka Novak (rođena Bakić) član je radiokluba „Belišće“ od proljeća 1982. godine. Toga proljeća radioklub je preselio iz Upravne zgrade Kombinata (Palej) u nove prostorije u Vatrogasnom domu a radioklub je postao bogatiji za četiri nova ženska člana. To je radioklub „Belišće“ učinilo jednim od najaktivnijih klubova u bivšoj državi i dalo mu, osim radiotehničke, i jednu drugu (društveniju) dimenziju.

Uz svakodnevno održavanje stotinjak radio veza Dubravka je 1982. godine pohađala i prvi tečaj za klupske operatore C kategorije , za koje je potrebno i znanje Morseovog koda, a isti je uspješno završila u siječnju 1983. godine. Tadašnju B kategoriju (sada najvišu kategoriju), koja je omogućava osobnu pozivnu oznaku i rad sa svojom postajom od kuće, položila je u ožujku 1985. godine. Iste godine udala se za člana radiokluba što ju je, pored ostalog, još više vezalo vezalo za radioamaterizam i tehniku svih ovih godina.

Kao član radiokluba u osamdesetih godina aktivno je sudjelovala u desetak kratkovalnih natjecanja na nivou bivše države. Godine 1985. radi svoja prva natjecanja na kratkom valu sa osobne postaje. Za sve ove godine Dubravka je održala preko 50 tisuća radioveza na kratkom i ultrakratkom valu, radeći sa svim kontinentima i sa preko 200 „radioamaterskih“ zemalja svijeta.

Nakon domovinskog rata, sredinom 90-ih godina, Dubravka je postala aktivni sudionik UKV natjecanja, radeći sa osobne i klupske radiopostaje. Može se slobodno reći da nema UKV natjecanja, a sudjelovala je u 200-ak natjecanja, u kojemu nije barem jednom bila među prve 3 najbolje plasirane postaje u kategoriji žena ali nerijetko i među svim natjecateljima.

U razdoblju od 1995. do 2012. godine u 15-ak različitih domaćim UKV natjecanja u organizaciji radioklubova iz RH čak 24 puta bila je najbolje plasirana u kategoriji „žene“ a ponajviše u natjecanjima: Antunovo – Našice (6 puta pobjednik), Koprivničke jeseni (4 pobjede), Lipik (4 ) Požega (3), Ruka prijateljstva – radioklub Louise Braille  (2), Dan Brodsko-posavske županije (1), Podravina -  Koprivnica (1) i Vinkovačke jeseni (1).

U zadnjih 15-ak godina vrlo aktivno je sudjelovala i u međunarodnim UKV natjecanja u organizaciji Hrvatskog radioamaterskog saveza u kojima je postigla izuzetno dobre rezultate. U našem najmasovnijem UKV natjecanju Hrvatski ljetni kup pobijedila je u kategoriji „žene“ čak sedam puta (1997., 1998., 1999., 2000., 2001., 2007. i 2012. godine). U natjecanju Proljetni hrvatski KV kup odnosi tri pobjede (2001., 2008. i 2012. godine). U natjecanju Hrvatski zimski UKV kup pobijedlia je 2011. godine , dok je u najvećem međunarodnom UKV natjecanju IARU VHF natjecanje bila najbolja 1998. i 2002. godine.

Izuzetne rezultate Dubravka je ostvarila i u maratonskim UKV natjecanjima za koja se kumulativno zbrajaju rezultati tijekom jedne kalendarske godine. Prvu pobjedu u jednom maratonskom natjecanju ostvarila je 1998. godine pobijedivši u kategoriji „žena“ u natjecanju zvanom Hrvatski mali maraton. U 9A aktiviti UKV maratonima, koji su zamijenili Hrvatski mali maraton,  pobijedila je 2000., 2001. i 2010. godine a jedan od najvrjednijih rezultata je i pobjeda 2012. godine u prvom Hrvatskom UKV Super kupu.

U svih proteklih 30-ak godina Dubravka je bila aktivana u svim događanjima u radioklubu. Član je nadzornog odbora radiokluba već treći manadat za redom a slobodno možemo reći da nije bilo radne akcije ili organizacije bilo kakvog događanja u koji nije bila uključena i u kojem nije pomogla svojim radom, znanjem i angažiranjem.

Vjerujem da će mnoge od Vas iznenaditi ovi podaci jer do sada nigdje nisu bili ovako javno prezentirani. To je još samo jedan dokaz da se radi o samozatajnom radu i ljubavi prema radioamaterizmu dugi niz godina. Dubravkina pozivna oznaka 9A3ND vrlo je poznata radioamaterima u Hrvatskoj ali i u svijetu i sigurni smo da ova nagrada odlazi u prave ruke te da će biti poticaj za nove pobjede i uspjehe. 

 

Foto: V. Čvagić