12. godišnja izložba Fotokluba Valpovo

 "KONTRASTI" u Belišću

Priređivać: Fotoklub Valpovo

Mjesto: Kazališna kavana Belišće, K. Tomislava 194

Otvorenje: 2. veljače 2016. u 19,30 sati

Fotografije možete pogledati na našoj stranici OVDJE ili na Facebooku

Državna nagrada tehničke kulture "Faust Vrančić" dodjeljuje se od 1992. godine pojedincima, udrugama i drugim pravnim osobama za iznimna postignuća u djelatnosti tehničke kulture. Godišnje se dodjeljuje jedna nagrada za životno djelo, do deset godišnjih nagrada pojedincima i do pet godišnjih nagrada udrugama tehničke kulture, poduzećima i drugim pravnim osobama. 

Župan dr. sc. Vladimir Šišljagić je 20. studenoga 2015. godine primio dobitnike takve nagrade s područja Osječko-baranjske županije, te im tom prigodom čestitao na osvajanju ove prestižne nagrade, ali i zahvalio na dugogodišnjem zapaženom radu. Istaknuo je kako Osječko-baranjska županija kontinuirano pomaže i potiče izvrsnost Centra tehničke kulture, te kako su ovakve nagrade poticaj za mnoge buduće generacije. 

Kao i svake godine, treći puni vikend u listopadu rezerviran je za veliki međunarodni susret u organizaciji svjetske izviđačke organizacije World Organization of Scout Movement (WOSM). Ovaj događaj objedinjuje međunarodni izviđački susret na internetu - The world scout jamboree on the internet (JOTI) i međunarodni susret izviđača putem amaterskih radio uređaja - The world scout jamboree on the air (JOTA). Ovakvim druženjem stvaraju se prijateljstva s izviđačima iz drugih država i pruža nam se mogućnost saznati više o njihovom životu – kako privatnom tako i izviđačkom.

U petak, 13. studenoga u Gradskoj knjižnici i čitaonici Valpovo, u suradnji s Fotoklubom Valpovo i Zajednicom tehničke kulture Valpovo-Belišće, otvorena je izložba fotografija pod nazivom „Camera obscura“. Na početku prisutne je pozdravila Sandra Miljački Andrić, a potom je nekoliko riječi o izložbi rekao Veljko Čvagić, predsjednik Fotokluba Valpovo, dok je Dragan Francuz, tajnik Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće, objasnio pojam camere obscure i demonstrirao snimanje samom camerom obscurom koju je izradio Zvonimir Heinz. U sklopu izložbe postavljeni su nagrađivani lampioni koji su nastali u sklopu aktivnosti Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije, ZTK Osijek i TZ Osijek pod nazivom, „Lampioni iznad grada“.

anonymus 03

Astronomi iz Astronomskog društva Anonymus ove su godine posjetili Međunarodnu meteorsku konferenciju koja se održavala u mjestu Giron u Francuskoj od 18. do 21. rujna.

Članovi Društva već 5 godina sudjeluju na toj konferenciji, svake godine uz sve veće rezultate i zapaženost. Iz Anonymusa je sudjelovalo 6 članova: Goran Kurtović, Ivica Skokić, Nataša Bek, Filip Novoselnik, Emil Silađi i Denis Vida.