U srijedu 4. prosinca 2013. u 18 sati članovi Fotokluba Valpovo izložit će, po drugi puta ove godine, u Multimediji GKIČ Valpovo pedeset novih fotografija. Izložba nosi naziv TEKSTURE.

Za ovu zahtjevnu temu  zajednički su se odlučili članovi kluba budući da su proglašeni najboljim foto klubom Hrvatske 2011. i da su ove godine za svoj rad primili prestižnu državnu nagradu tehničke kulture „Faust Vrančić“.

Pretpostavku da su dorasli ovako zahtjevnom zadatku opravdali su s tristo osamdeset i šest fotografija pristiglih na raspisani klupski natječaj.

Odabir fotografija (anonimnih autora) za izložbu je radila gospođa Blanka Hajnc i izabrala  pedeset fotografija, koje su printane u A3 formatu i postavljene na kapafix dimenzija A3+.

TEKSTURA  je karakter, osobitost ili obilježje površine koje zapažamo gledanjem, a često i dodirom. Ona može biti hrapava, glatka, bodljikava, namreškana, izgrebena, šupljikava, pjeskarena, gušća, rijeđa itd.

 

U prijevodu s latinskog ona znači tkanje ili potka.

Odnosi se na:

1.       geološke vanjske znakove u konstrukciji rudne naslage (slojevitost, naslaganost i sl.)

2.       crtež u jezgri drveta (valovitost i vijugavost vlakana) i

3.       sklop, sastav, spoj i dr.

Korištenje teksture u fotografiji je dobar način za privlačenje pozornosti promatrača i može biti podjednako učinkovito kao i jarke boje ili živopisan pejzaž. Tekstura se formira kroz nepravilnosti na površini fotografiranog objekta.

 

Kada je tekstura u fotografiji u pitanju, bitna su tri aspekta kompozicije: kontrast, linije i ponavljanje motiva.