LIDICE - 41. međunarodna izložba dječjeg likovnog stvaralaštva

   Čvagić Petar i Danijel Jovinac osvojili su međunarodno priznanje za svoje fotografije u Lidicama.

   Tema 41. izložbe bila je „Tradicije i baština naroda moje zemlje“.

   Dva mlada autora pridružila su se svojim diplomama osamnaestorici mladih fotografa iz Doma tehnike Valpovo koji su svojim radovima predstavili Lijepu našu unazad deset godina u Lidicama.

 
 
Valpovo - Centar tehničke kulture Valpovo (kliknite dolje na broj za pregled fotografija)

Honourable mention

  • Čvagić Petar [ 1 | 2 ], 13 years
  • Jovinac Danijel [ 1 | 2 ], 8 years

Sve nagrađene u Lidicama pogledajte OVDJE

 

 

Međunarodna izložba dječjeg likovnog stvaralaštva Lidice jedna je od najvećih i najznačajnijih manifestacija dječjeg stvaralaštva u svijetu. Priređuje se u znak sjećanja na djecu iz češkog sela Lidica koju su njemački nacisti ubili 1942. godine te na svu ostalu djecu stradalu u ratovima.

Izložba se u Češkoj Republici redovito održava od kasnih 60-ih godina 20. stoljeća.

Nakon 1972. godine natječaj je postao međunarodni i stekao popularnost širom svijeta uz sudjelovanje, svake godine, tisuća djece iz preko 70 zemalja sa svih kontinenata.

Organizatori sa zadovoljstvom ističu da se izložba navodi u renomiranom časopisu Dječja umjetnost Međunarodne zaklade za dječju umjetnost (International Child Art Foundation – ICAF), sa sjedištem u Washingtonu, kao jedna od najznačajnijih manifestacija ove vrste, uz izložbe u Izraelu, Francuskoj, Irskoj, SAD-u.

                Ovogodišnja 41. međunarodna izložba dječjeg likovnog stvaralaštva Lidice bila je posvećena temi „Tradicije i baština naroda moje zemlje“.

Radovi pristigli za natječaj obilježili su 10. obljetnicu globalne konvencije o zaštiti pučke umjetnosti, obrta, rituala i tradicijskog pučkog znanja, UNESCO-ve konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine.

                Na natječaj se prijavilo više od 2000 škola / organizacija s ukupno 24.545 radova iz 68 zemalja, od čega ukupno 425 fotografija. Svaki natjecatelj mogao je poslati maksimalno dvije fotografije.

Prijavljeni radovi su pokazali da su škole / organizacije zauzele vrlo odgovoran stav prema izložbi. Osobnost učitelja, voditelja, njihove vještine, znanje, odgovornost i entuzijazam i dalje se vide kao presudan faktor u odgojno-obrazovnom procesu.

Pri ocjenjivanju radova, ocjenjivačko tijelo je poštovalo nacionalne tradicije i obilježja pojedine zemlje.

Među plošnim radovima najbolje su ocijenjeni oni pristigli iz Kine, Hong Konga, Hrvatske, Latvije, Rusije i Ukrajine.

Kada je riječ o fotografijama, ocjenjivačko tijelo je ponovno iskazalo zadovoljstvo prvorazrednim fotografijama iz Hrvatske i ruskih i ukrajinskih škola.

 

Više pogledajte na: http://www.mdvv-lidice.cz/en/current/awards/foreign/#c14