U Domu tehnike Valpovo održano je 3. kolo Croatian Makers Lige u kojem je sudjelovalo 22 učenika starijeg uzrasta iz CTK Valpovo-Belišće, OŠ Belišće i OŠ Valpovo.

Ukupno je bilo tri ekipe koje su korektno i kvalitetno odradile natjecanje. 

Vrlo često dobivamo upite o kakvom se zapravo natjecanju radi.

Croatian Makers liga je dio projekta Croatian Makers koji je 2014. godine pokrenuo Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM).

Cilj Lige je omogućiti široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju u osnovnoškolskom uzrastu. Svi sudionici dobili su potrebne robote na posudbu, odnosno u trajno vlasništvo.

Platforma na kojoj se odvija liga je edukacijski robot mBot (Bluetooth verzija) koja nudi vrlo jednostavan ulazak u svijet robotike, ali omogućava i naprednije korištenje.

Natjecanje je podijeljeno u dvije kategorije: 1.-5. i 6.- 8. razred osnovne škole. Natjecanja se odvijju otprilike jednom u dv-tri mjeseca

Trenutno, Croatian Makers liga uključuje više od 360 škola i ustanova te preko 8000 učenika i učenica. Normalno da je uključen i Centar tehničke kulture Valpovo-Belišće koji je animirao i nastavnike tehničke kulture u OŠ Valpovo i OŠ Belišće.

Nakon doniranih Arduina i mBotova, CTK Valpovo-Belišće dobila je donaciju BBC micro:bitova koje su mentori mogli koristiti (ako žele) u već spomenutom 3. kolu CM lige.

 

BBC micro:bit 

Evo što profesor Marijan Antolović, mentor u radionici elektronike-robotike, kaže o pristiglim micro bitovima.

Brzim razvojem tehnike, a time i života, nužno je pratiti promjene od najranijih dana u životu mladog čovjeka. Danas se život bazira na razvoju znanosti, matematike i tehnologije. Dobar primjer poučavanja mladih ljudi je i BBC micro:bit. Projekt BBC micro:bit  nastao je u sklopu STEM (science, technology, engineering i mathematics) pokreta za američki obrazovni sustav. BBC micro:bit je uzbudljiva nova tehnologija koju su razvili BBC, Microsoft i drugi partneri s ciljem masovne uključenosti u osnovnim školama, ne samo u STEM području, nego i u dizajnu, umjetnosti i ostalim predmetima. Zahvaljujući uspješnoj kampanji obitelji Bakić, odnosno njihovog Instituta za razvoj i inovativnost mladih, kojom se prikuplja novac za uvođenje BBC micro:bitova. Škole  su u sklopu Croatian Makers lige dobile određenu količinu BBC micro:bitova. Tako su osnovne škole u Valpovu i Belišću kao i CTK Valpovo-Belišće dobili po 20 BBC micro:bitova. 

Izradu programa za BBC micro:bit možemo vršiti online (povezani na internet) ili oflline pomoću programa instaliranih na računalu. Online programe možemo podijeliti na dvije glavne skupine: vizualni blok editori i tekstualni editori. Vizualni blok editori namijenjeni su djeci kako bi ih se lakše uvelo u svijet programiranja. Izrada programa pomoću ovakvih editora slična je slaganju kockica ili puzzle, gdje su kockice (blokovi s naredbama) podijeljeni po kategorijama te se svaka kategorija razlikuje po boji. Uz svaku naredbu moguće je povezati samo određene druge naredbe kako bi se kod složio baš poput kockica te je gotovo nemoguće upotrijebiti krivu naredbu jer se "kockice" (puzzle) neće posložiti. 

Online tekstualni editori se od klasičnih programa (programskih jezika) razlikuju jedino u sučelju. Zahtijevaju ručni unos koda te za njihovo korištenje trebate poznavati programski jezik potreban za pisanje koda. 

Prvi koraci u programiranju i primjeni BBC micro:bit  provodimo u vizualnom blok editoru „slažući kockice“. Na ovaj način možemo napraviti puno različitih primjena (termometar, različiti brojači, sat, svjetlosni efekti na ekranu – matrici 5x5 LED dioda – od znakova pa sve do složenih poruka … ).