Tjedan koji je započeo sadrži dva značajna natjecanja Mladih tehničara, polaznika radionica Centra tehničke kulture Valpovo-Belišće i Osnovnih škola Belišće i Valpovo.

1. KOLO CROATIAN MAKERS LIGE (ROBOTIKA MLADIMA)

Robotičari će sudjelovati na 1. kolu Croatian Makers Lige u Našicama  u OŠ Dore 

Pejačević u utorak 3. svibnja 2016. godine u 17 sati. Natjecanje će se održati sa mBot robotima koje smo dobili od Instituta za Razvoj i Inovativnost Mladih, a uvijet za zadržavanje robota je sudjelovanje na pet kola natjecanja. Zajednica tehničke kulture Valpovo-Belišće koordinirala je OŠ M. P. Katančića iz Valpova, OŠ Ivana Kukuljevića iz Belišća i CTK Valpovo-Belišće te uspjela dobiti od IRIM-a ukupno petnaest mBota (svaka škola po pet). U subotu 30. travnja organizirano je predavanje u Domu tehnike Valpovo za mentore i učenike na temu "Programiranje mBota. Predavači su bili članovi Robotičarskog kluba iz Osijeka Danijel Rakić i Ante Maras. Mladi robotičari su uz pomoć predavača i mentora Denisa Vide i Marijana Antolovića pripremili robote za natjecanje u Našicama. Prvi nastup na natjecanju u regiji Našice (gdje smo i mi uvršteni) značajan je za natjecatelje zbog upoznavanja sa pravilima i kasnijim pripremama za slijedeća kola. Jedno od slijedećih kola trebalo bi biti organizirano na našem terenu.

Polazak svih natjecatelja za Našice je u utorak u 15:45 ispred Doma tehnike Valpovo!

MODELARSKA LIGA

Maketari i modelari oprobati će svoje vještine i znanja na strojevima Unimat i pokušati napraviti tehničku tvorevinu od šperploče. Modelarska liga je ekipno natjecanje učenika u području modelarstva/maketarstva. Natjecanje je pokrenuto s ciljem poticanja učenika za izvannastavno stjecanje i razvoj tehničkih znanja i vještina, motorike, kreativnosti, inovativnosti, timskog rada, izbor srednjih strukovnih i tehničkih škola i zanimanja te razvoj poduzetništva.

Sudionici Lige su učenici osnovnih škola, udruga ili posebnih odjela osnovnih škola od petog do osmog razreda i njihov mentor. Ekipa se sastoji od dva učenika koje na natjecanje dovodi jedan mentor. Natjecanje na području djelovanja ZTK Valpovo-Belišće biti će održano 7. svibnja 2016. godine (subota) u OŠ M. P. Katančića u Valpovu od 9:00 do 12:00 sati. Zainteresirani učenici mogu se javiti u Domu tehnike Valpovo ili svom nastavniku tehničke kulture.

Više