Predstavnici Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće danas (22. travnja 2016.) su posjetili gradonačelnika Grada Belišća. Sastanku su nazočili gradonačelnik Grada Belišća gospodin Dinko Burić, Ana Pavlović Martinović - stručna suradnica za društvene djelatnosti, predsjednik ZTKVB Goran Kurtović i tajnik ZTKVB Dragan Francuz. 

Na sastanku se govorilo o aktivnostima u Domu tehnike, radionicama CTK Valpovo-Belišće i udrugama članicama ZTK Valpovo-Belišće te pripremama EU projekata.

 

Gradonačelnik je upoznat sa projektima "Modelarska liga", "Croatian makers liga", Dani tehnike 2016. i 4. Kup raketara Belišće 2016.

Gospodin Kurtović izložio je program TRANSFER ZNANJA I RAZVOJ IDEJA I INOVACIJA.

Program Transfer znanja je tehničkog, tehnološkog, ekonomskog i poduzetničkog karaktera, a namjenjen je nezaposlenim mladim osobama, ali i onim starijima koji su se voljni uklopiti u projekt. Programima ćemo nastojati razvijati pojedinačne aktivnosti u radionicama koje bi trebale nastati iz sadašnjih radionica, ali i kao produkt renoviranja zgrade Doma tehnike. Riječ je o radionicama automatike, robotike, automatske proizvodnje hrane. Radionice elektrotehnike i elektronike, fotografije, filma i multimedije, maketarstva, modelarstva i obrade materijala. Potaknuli bi razvoj radionica za obnovljive izvore energije, proizvodnju bio goriva, arhitekture i tehničko-tehnološkog designa te daljinski upravljanim mobilnim sustavima (dronovi). Posebna pozornost posvetiti će se programima i opremanju prostora za Coworking Room.

Zgrada Doma tehnike trebala bi biti reprezentativni objekt energetski pasivne zgrade s obnovljivim izvorima energije.

Potencijal za pokretanje i razvoj ovih projekata su članovi naših udruga koji posjeduju znanje i praktično iskustvo koje mogu prenijeti na generacije koje dolaze. 

Za taj projekt potrebna nam je pomoć Gradova i Valpova i Belišća, Županije Osječko-baranjske i Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Gradonačelnik Dinko Burić pohvalno se izrazio o aktivnostima i projektima sa kojima je upoznat. Istaknuo je važnost suradnje svih zainteresiranih sudionika na projektu koji treba ostati iznad politike. Smatra da je ideja ostvariva i da ima perspektivu u projektima EU fondova. Savjetuje što prije rješavanje tehničke dokumentacije vezane za zgradu Doma tehnike. Gradonačelnik je obećao svaku logističku pomoć Grada Belišća u ostvarivanju ovog projekta koji bi trebao biti ogledan primjer u Hrvatskoj.

Predstavnici ZTKVB pozvali su gradonačelnika u posjet u Dom tehnike, kako bi se još bolje upoznao sa radom i aktivnostima.